Blog ‘Hokjesdenken’

door | aug 26, 2022 | Copywriting | 0 Reacties

Hokjesdenken heeft ook voordelen

Hokjesdenken. Hoe goed ken jij jouw doelgroep? Weet je hoe jouw doelgroep eruitziet? Heb je geen idee? Dan helpt deze blog jou om een beter beeld te vormen van jouw klant. Met jouw klant voor ogen zet je een betere website neer en haal je meer uit je advertentiebudget.

Professionals in bijvoorbeeld de psychologie of in de HR-wereld maken graag gebruik van persoonstypen. Ze gebruiken hiervoor een op het eerste gezicht ingewikkeld model, met een nog ingewikkelder naam: Myers-Briggs Type Indicator, oftewel het MBTI-model*.

Deze naam doet je misschien meteen wegklikken. Maar laat je niet afschrikken, het model is namelijk heel geschikt om toe te passen als je teksten voor je doelgroep gaat schrijven. Ik zal aan de hand van vier belangrijke persoonstypen beschrijven hoe jij hier je voordeel mee kan doen.

Vier persona’s

Je klanten zijn onder te verdelen naar vier basistypen. Grofweg komt het neer op hoe ze beslissingen nemen: snel of langzaam, puur op gevoel of op verstand.

Deze ijkpersonen worden ook wel persona’s genoemd. Ik zal hieronder de vier persona’s beschrijven. Om het meer beeldend te maken, noem ik ze Charlie, Saskia, Menno en Hanna.

Het zijn vier fictieve personen waarvan er zomaar eentje jouw klant kan zijn. Of misschien wel alle vier. Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan is het relevant om alle vier de typen ‘aan te spreken’.

Maak ook een persona – beschrijf je klant als een echt persoon

Snel en rationeel

De competitieve Charlie is een snelle beslisser. Wel blijft hij altijd rationeel; hij beslist zeker niet puur op gevoel. Hij is gevoelig voor koopjes, maar zoekt ook naar voordelen als snellere levering, goedkoper of groter aanbod dan de concurrent.

Een Charlie is waarschijnlijk rond de 30, heeft nog geen kinderen, rijdt in een BMW of Audi en heeft bijvoorbeeld kickboksen als hobby.

Snel en op gevoel

De spontane Saskia is ook een snelle beslisser, maar zij beslist puur op gevoel. Ze is erg gevoelig voor in prijs verlaagde producten en tijdelijke acties. Speel in op het gevoel van Saskia door gebruik te maken van woorden als ‘Speciaal voor snelle beslissers’, ‘Koop nu je early-bird tickets’ of ‘Nog maar een paar op voorraad’.Saskia heeft vast een auto in een knalkleur in plaats van het voor de hand liggende zwart, wit of zilver. Misschien een Fiatje 500?

Hokjesdenken volgens MBTI model Blog

De tijd nemen om een rationele beslissing te nemen

Menno is erg rationeel. Hij neemt de tijd om dingen uit te zoeken en neemt daardoor doordacht zijn beslissingen. Zo zoekt hij naar uitgebreide productinformatie, leest hij de kleine lettertjes, checkt wat de service van de leverancier is en hoeveel garantie er op een product zit.

Een Menno is bijvoorbeeld 50 plus, is lang en breed gesetteld, leest graag, speelt golf en rijdt in een Skoda.

Weloverwogen en op gevoel

Hanna beslist op gevoel, maar zij zal niet gauw een overhaaste beslissing nemen. Wat zij bijvoorbeeld erg belangrijk vindt, zijn scores en reviews van producten of voorstellingen. Ze laat zich leiden door mooie beoordelingen en recensies.

Een type als Hanna houdt van theater en festivals, kookt graag en speelt piano of viool.

Afgezaagde types

Natuurlijk heb ik erg overdreven in het beschrijven van de types, maar het maakt de boodschap wel duidelijk: in plaats van lukraak maar wat schrijven, schrijf je voor een bestaand iemand, hoe voor de hand liggend en afgezaagd deze persoon ook is. Maak daarom vooral ook je eigen persona!

Herken jij jezelf of je klanten in één van deze types? Vast wel! Of misschien niet meteen, maar houd ze een volgende keer eens voor ogen als je gaat schrijven. Zeker weten dat het schrijven je een stuk makkelijker af gaat. Succes!

*Meer over het model:

Het MBTI model is een psychologisch persoonlijkheidsmodel waarmee je persoonlijke voorkeuren van mensen in kaart kunt brengen. Isabel Myers en haar moeder Katharine Briggs hebben dit instrument samen ontwikkeld. Het model bestaat uit 16 verschillende persoonlijkheidstypes en is gebaseerd op de theorieën van Carl Gustav Jung.