Blog ‘Grote schoonmaak’

door | nov 24, 2023 | Copywriting, Tekstredactie | 0 Reacties

Deze opruimtips helpen je simpel en snel naar heldere website teksten

Grote schoonmaak

Veel (website) teksten zijn rommelig. Ze zijn niet logisch opgebouwd. Ze schieten bijvoorbeeld heen en weer tussen verschillende thema’s, waardoor de lezer de draad kwijt raakt. Wil je voorkomen dat je lezer met meer vragen dan antwoorden achterblijft na het lezen van jouw teksten? Lees dan vooral verder voor handige tips die je helpen bij het goed opbouwen van je teksten. Lees ook hoe je al bestaande teksten kunt opruimen. Stof je verkooppagina af. Haal de bezem door je webshop. Tijd voor de grote schoonmaak! Kleine moeite, groot resultaat!

Een paar jaar geleden was zij een enorme hype: de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. De verkoopcijfers van haar boek ‘The illustrated guide to the life-changing magic of tidying up’ gingen door het dak en ook de Netflix serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’ uit 2019 was een hit. Met haar motto ‘Does it spark joy?’ ging zowat de hele wereld aan de slag met opruimen volgens de KonMari methode.

‘HAAL DE BEZEM DOOR JE TEKSTEN’

Schaven en schrappen

Wist je dat je de ‘material detox’ van opruimexpert Kondo ook op jouw (website) teksten kunt toepassen? Grote kans dat er overbodige zinnen in staan of dat teksten niet meer actueel zijn.

Kijk bijvoorbeeld eens naar je bestaande (website) teksten. Word je nog wel blij van jouw verhaal, je blog(s) of je verkooppagina? Zijn je teksten lekker leesbaar? En ook nog steeds actueel en volledig? 

Maar stel jezelf ook de vraag: zijn deze teksten logisch opgebouwd? Is in één klap duidelijk wat de bedoeling is? Of is de tekst rommelig en niet ‘to the point’? Vliegt de tekst van de hot naar her en van de hak op de tak? Kijk dan eens met de insteek van Marie Kondo naar je teksten. Probeer net als zij te ‘ontspullen’. Ga schrappen, ga schaven en scherp je tekst aan. En mist the sparkle? Ga dan aan de slag en voeg een vleugje vuur toe!

‘VOEG EEN VLEUGJE VUUR TOE’

Hoe dan? 

Afstoffen die handel! Hoe dan? Begin met het plukken van laaghangend fruit. Gebruik deze eenvoudige afstoftips. Met deze tips zijn je website teksten simpel en snel weer spic & span:

  • Kijk eens naar overbodige woorden, herhalingen, vage of onduidelijke zinnen. Heeft een zin geen duidelijk doel? Meteen schrappen!
  • Vaak zijn zinnen te lang. Schrijf kort en krachtig. Zijn je zinnen te lang? Durf een punt te zetten! Of maak van één lange zin twee zinnen.
  • Kijk eens of je vaak zinnen met ‘wordt’ of ‘worden’ gebruikt. Te veel ‘worden’ leest niet lekker. En in de meeste gevallen kun je zo’n zin in een handomdraai omzetten in een actieve zin. Meteen even doen! 
  • Zoek ook eens op woorden als ‘gaan’, ‘kunnen’ of ‘zullen’. Dit zijn woorden die een zin onnodig vaag maken. Schrijf concreet! Niet: ‘wij zullen dit gaan doen’. Maar: ‘wij doen dit!’
  • Kijk eens kritisch naar hoe je teksten overkomen. Spreken je teksten wel tot de verbeelding? Vast niet allemaal. Scherp deze teksten aan. Hoe? Gebruik bijvoorbeeld metaforen of beeldende taal om je boodschap tot leven te brengen.
  • Doe tot slot nog even een final check en poets de laatste vlekjes weg: de typefoutjes en die ene d/t-fout die er per ongeluk ingeslopen is.

Heb je geen tijd of geen zin in de grote schoonmaak? 

Zet dan de poetskracht in van een ervaren schoonmaker!

Goeie Tekst! Voor stralend schone en frisse website teksten!