Blog ‘EMVI’

door | aug 4, 2023 | Copywriting, EMVI | 0 Reacties

De wondere wereld van EMVI

Een EMVI* uitslag, altijd spannend. Maar vandaag heb ik een hele mooie beoordeling gekregen voor een Plan van Aanpak dat ik voor één van mijn opdrachtgevers schreef. Het plan maakt deel uit van een EMVI aanbesteding en wordt niet alleen op prijs, maar vooral ook op kwaliteit beoordeeld.

Uw inschrijving is beoordeeld met een 10 (uitstekend). De beoordelaars noemen uw plan inhoudelijk zeer relevant, SMART en zeer project specifiek. Alle gevraagde onderdelen komen terug. De beoordelaars zijn van mening dat u op een uitstekende wijze invulling geeft aan …

Zoiets streelt natuurlijk mijn ego. Maar tegelijkertijd weet ik dat dit geen garantie is voor een volgend succes.

Moeizaam proces

Toevallig ben ik deze week weer met een Plan van Aanpak bezig. Een vergelijkbare uitvraag, maar voor een andere opdrachtgever. Hoe anders lijkt het dit keer te gaan!

Het proces gaat moeizaam. De inhoudelijk deskundigen, waarvan ik afhankelijk ben voor de input, houden zich niet aan de planning. Sterker nog, ik krijg zelfs het gevoel dat ze me niet op waarde schatten. Zal het allemaal wel goedkomen?

Omslagpunt

Natuurlijk, het is altijd even aftasten in het begin. En onder het mom van ‘we hebben nog twee weken, een week, drie dagen…’ gebeurt er lange tijd nauwelijks iets. Pas om twee voor twaalf kan opeens heel veel.

Ik verbaas me keer op keer dat er altijd dat omslagpunt komt en dat we op het allerlaatste moment toch met een heel behoorlijk plan op de proppen komen. En soms dus zelfs met een uitstekend plan, zoals vandaag. Daarom gaat het ook deze keer vast goedkomen!

Geen geheim

Er is geen geheim voor een aansprekend plan. Ook copy-paste van een eerder goed beoordeeld plan werkt niet. En soms is een plan echt goed, maar wint een plan van mindere kwaliteit omdat het voor een veel lagere prijs wordt aangeboden. Dat maakt het iedere keer weer spannend. Net zoals er keer op keer de uitdaging is om een steengoed plan te schrijven.

EMVI. Geen plan is hetzelfde. Geen opdrachtgever is hetzelfde. Geen aanpak is hetzelfde. Geen proces is hetzelfde. En ondanks dat ik altijd voor die 10 ga, is zelfs de beoordeling iedere keer weer een verrassing. Welkom in de wondere wereld van de EMVI plannen!

*Wat betekent de afkorting EMVI?

EMVI staat bij aanbestedingen voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Er is sprake van EMVI als de aanbestedende dienst niet op de laagste prijs gunt, maar op de beste prijs-kwaliteitverhouding. In dat geval vraagt de aanbestedende dienst een plan van aanpak te schrijven. Dat plan beoordelen ze op kwaliteit met een cijfer en vervolgens wegen ze dat cijfer ten opzichte van de aangeboden prijs. Alle inschrijvers krijgen zo een EMVI score en de partij met de hoogste score en dus de beste prijs-kwaliteitverhouding wint de aanbesteding.

Ben je op zoek naar een ervaren en flexibele EMVI schrijver? Of heb je hulp nodig bij het redigeren of inkorten van een EMVI plan?

Ga ook voor een 10!

Eerst meer lezen over hoe het in zijn werk gaat? Lees hier hoe we samen tot een SMART EMVI plan komen.

De diepte in? Meer over EMVI en aanbestedingen vind je hier.