Beter schrijven? Vermijd dan deze vijf valkuilen!
Geef maar toe, ook jij houdt van een makkelijk te lezen tekst! En wanneer je struikelt over ouderwetse woorden, zoals tevens, indien en welke, dan nodigt dat niet echt uit om verder te lezen, toch?
Hoe maak je nou een aantrekkelijke tekst die wél uitnodigt om verder te lezen?
In deze blog beschrijf ik de vijf valkuilen die ervoor zorgen dat een tekst verre van aantrekkelijk wordt. En uiteraard hoe je deze valkuilen op een makkelijke manier omzeilt. Doe er je voordeel mee!
Vijf valkuilen
Eerst even een kort overzichtje in willekeurige volgorde. Dit zijn de vijf valkuilen bij aantrekkelijk schrijven:
- Van de hak op de tak springen
- Te lange zinnen
- Te veel ‘worden’
- Vaag taalgebruik
- Te moeilijke of te dure woorden
Vijf tips voor beter schrijven
En dit zijn de vijf tips om die vijf valkuilen te vermijden:
- Maak eerst een logische opbouw van je tekst
- Schrijf kort en krachtig. Durf een punt te zetten!
- Vermijd passief, schrijf actief
- Schrijf concreet
- Gebruik meer spreektaal
Van de hak op de tak
Als je zomaar begint te schrijven, zonder eerst van tevoren na te denken wat je wilt vertellen, dan loop je het risico een onsamenhangend verhaal te vertellen. Je springt van de hak op de tak. Er zit geen logische opbouw in je verhaal. De zinnen en de alinea’s houden geen verband met elkaar. En dat is jammer en vooral onnodig! Want met een beetje voorbereiding leg je de basis voor een goed verhaal.
Hoe kun je het van de hak op te tak springen voorkomen? Door vooraf over een logische opbouw na te denken, door verbanden te leggen tussen zinnen en alinea’s, en door gebruik te maken van verbindingswoorden.
Logische opbouw
Een goede voorbereiding is key! Wát wil je vertellen? Aan wie? En waarom? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint te schrijven. Zo krijg je namelijk de boodschap, je doelgroep en je doel duidelijk. Zet nu de structuur op; in welke alinea vertel je wat. Pas als de tekstopbouw logisch is, begin je met schrijven.
Verbanden leggen
Verbanden leggen doe je door in te haken op de vorige zin of de vorige alinea. Het mooist is als de zinnen logisch voortvloeien uit de voorafgaande zinnen.
Verbindingswoorden
Om dit bereiken, is het handig om verbindingswoorden te gebruiken. Misschien ken je deze term wel helemaal niet. Daarom een paar voorbeelden van veel gebruikte verbindingswoorden*: daarom, maar, ook, want, omdat, eerst, etc. Onderschat de rol van deze woorden niet. Deze woorden zorgen er haast ongemerkt voor dat je zinnen en alinea’s een verband krijgen.
Kort en krachtig
Probeer korte zinnen te maken. Vaak zijn zinnen te lang. Schrijf daarom kort en krachtig. Zijn je zinnen te lang? Durf een punt te zetten! Of maak van één lange zin twee zinnen.
Een trucje is schrijven in spreektaal. Als je erop gaat letten, zul je zien -of beter horen- dat als we praten we heel veel korte zinnen gebruiken (en zelfs korte woorden). In spreektaal is het dus heel normaal om korte zinnen te gebruiken. Doe dat ook als je schrijft. Je gaat geheid merken dat als je in spreektaal schrijft je teksten een stuk duidelijker overkomen.
Te veel ‘worden’
Vermijd passief, schrijf actief!
Kijk eens of je vaak zinnen met ‘wordt’ of ‘worden’ gebruikt. Te veel ‘worden’ leest écht niet lekker. En in de meeste gevallen kun je zo’n zin in een handomdraai omzetten in een actieve zin zonder dat de betekenis verandert. Kleine moeite, groot resultaat. Je lezer zal je dankbaar zijn!
Vaag taalgebruik
Probeer niet alleen kort en krachtig, maar ook concreet te schrijven. Dit doe je bijvoorbeeld door vaak onnodige woorden als kunnen, zullen, gaan, willen of mogen weg te laten. Dit zijn woorden die een zin onnodig vaag maken. Schrijf concreet! Niet: we zullen dit gaan doen. Maar: wij doen dit!
Kijk ook eens naar andere overbodige woorden, herhalingen, vage of onduidelijke zinnen. Heeft een woord of een zin geen duidelijk doel? Meteen schrappen!
Dure woorden
Ambtelijk taalgebruik, ingewikkelde zinnen, dure woorden, deftige woorden, moeilijke woorden, ouderwetse woorden… Allemaal onnodig! Bovendien, veel van dit soort woorden en zinnen maken een tekst zo goed als onleesbaar.
Waarom zou je ‘met betrekking tot’ schrijven als je ook ‘over’ of ‘voor’ kunt gebruiken? Datzelfde geldt voor ‘ten behoeve van’; gewoon ‘voor’ leest écht stukken makkelijker.
Er is geen enkele reden te bedenken waarom je een moeilijk woord moet gebruiken als er een eenvoudig en goed te begrijpen alternatief voorhanden is.
Ook hier kun je het foefje spreektaal toepassen. Probeer meer in spreektaal te schrijven! Een goeie tekst heeft écht geen deftige, dure of mooie woorden nodig. Bovendien komt het meer naturel over als je ‘gewone’ woorden gebruikt.
Meer schrijftips?
Dus wil je beter schrijven? Gebruik dan deze tips en schrijf makkelijk en snel veel betere teksten!
Wil je nog meer schrijftips? Kijk dan eens hier
Wil je dat ik een keer met je meekijk? Of wil je een quick scan van jouw tekst? Vul dan het contactformulier in!
*Meer verbindingswoorden vind je in een handig overzicht op de pagina met veelgestelde vragen.