Blog ‘Storytelling’

door | jan 20, 2022 | Copywriting, Storytelling | 0 Reacties

‘Het verhaal achter storytelling’

Storytelling, oftewel het vertellen van verhalen, is sterk in opkomst. Maar wat houdt storytelling nu precies in? En hoe kun je storytelling voor jou laten werken?

Storytelling, de naam zegt het al, is het vertellen van verhalen. Hierbij maken we onderscheid in drie soorten te vertellen verhalen. Allereerst de persoonlijke verhalen; jouw eigen persoonlijke verhaal. Daarnaast zijn er de bedrijfsverhalen; de corporate story van een bedrijf. Het gaat dan om het verhaal van jouw bedrijf, je medewerkers en je klanten. De nieuwste tak van storytelling is het merkverhaal, ook bekend onder de chique naam: brand storytelling; het verhaal achter jouw merk.

Verbinding maken

Het doel van storytelling is verbinding maken. Een klant herkent zich in jouw verhaal of voelt zich aangesproken. En daarmee kun je je onderscheiden van je concurrenten. Jouw verhaal zorgt dan indirect voor het binden van klanten.

Het verhaal van jouw bedrijf

Een veel toegepaste methode is het verhaal over het ontstaan van je bedrijf. Jij als bedenker of oprichter van het bedrijf komt aan het woord en vertelt over het waarom van de oprichting. Wat waren je doelen? Tegen welke problemen liep je aan? Wat waren jouw uitdagingen? Jouw tegenslagen, leermomenten en successen? De lezer herkent zich in jouw verhaal, wordt geraakt of raakt geïnspireerd door jouw verhaal.

Uiteraard kun je je corporate story uitbreiden met de verhalen van mensen uit je directe omgeving, bijvoorbeeld je medewerkers of je klanten.

Jouw merkverhaal

Je medewerkers en zelfs je klanten kunnen ook de hoofdrol spelen in jouw merkverhaal. Bekende voorbeelden hiervan zijn de ‘Alles voor een glimlach’-filmpjes van de medewerkers van CoolBlue of de campagne van DELA ‘Waarom wachten met iets moois zeggen?’. In deze beide gevallen versterken de verhalen het merkimago van de organisatie.

Ook jouw verhaal vertellen?

Wil je ook door middel van jouw verhaal verbinding maken en klanten binden? Ga ervoor! Begin gewoon en mocht het toch niet lukken of heb je een paar extra ogen nodig, neem dan contact met me op. Goeie Tekst zet jouw verhaal op papier! Goeie Tekst levert sterke persoonlijke content en zorgt ervoor dat jouw verhaal en jouw boodschap écht overkomen.

Werkwijze

Omdat het écht jouw verhaal moet zijn, doen we eerst een interview. Vragen en doorvragen. Goed luisteren en inleven. Meedenken, maar ook kritische vragen stellen. Alleen zo krijgen we de boodschap scherp voor ogen en kunnen we er een mooi verhaal van maken in een stijl die bij jou past. Vanzelfsprekend krijg je nog de kans zaken te veranderen, toe te voegen of juist weg te laten. We gaan pas over tot publicatie als jij er helemaal achterstaat!

Jouw verhaal op papier? Neem contact op