• Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Goeie Tekst!

Tekst en redactie

  • Home
  • Aanbod
  • Wat en hoe?
  • Voor wie?
  • Contact

BLOGS

Lees hier de laatste blogs van Goeie tekst!

 

Blog 23 november 2018: Foutje, bedankt!

Foutje, bedankt!

Zelfs als u zelf heel aardig teksten schrijft, kan het geen kwaad een ander paar ogen mee te laten kijken. Een foutje is namelijk zo gemaakt. En soms is dat een heel duur foutje. Want stelt u zich eens voor… Een oplettende lezer deelt uw fout op social media. Het wordt opgepikt en massaal gedeeld. En in het ergste geval doet het foutje afbreuk aan uw zorgvuldig opgebouwde imago. Soms hangt aan het herstellen van de fout een fors prijskaartje… Dat overkwam Cathay Pacific:

blog goeie tekst
Letter vergeten, duur foutje…
Een fout rechtzetten

Is elke fout erg? Nee, natuurlijk niet. Niet iedereen zal het opvallen. En 9 van de 10 keer zal er begrip voor zijn. Kan gebeuren, over tot de orde van de dag. Een enkeling kan aan een misser een positieve draai geven. Een mooi voorbeeld van hoe een fout in je voordeel kan werken, is van bol.com. Bol.com maakt een gemaakte fout dubbel en dwars goed: goedmaker

Maar helaas zijn we niet allemaal bol.com. Wij kunnen geen grootse campagne optuigen om een fout recht te zetten. En daarmee ook nog eens een miljoen views en duizenden ‘likes’ binnenhalen. Wat kunt u wél doen? Laat uw tekst voor publicatie redigeren! Misschien een kleine investering, maar u bent verzekerd van een goeie tekst!

Edmee Jongkind

Blog gepubliceerd op 23 november 2018

 

Wilt u ook bloggen of een blog uit uw naam laten schrijven?

Neem contact op voor tips en mogelijkheden

Terug naar de homepagina

 

Blog 4 oktober 2018: De Stormruiter

BLOG Blog_Goeie_Tekst

De Stormruiter: een dijk van een voorstelling

Onlangs bezocht ik de fantastische voorstelling De Stormruiter in Leeuwarden. Wat een spektakel! Een heel erg mooi decor dat zelfs tot in de garderobe was doorgevoerd. Prachtige zigeunermuziek. En heel verrassend: 100 Friese raspaarden maakten hun opwachting.

De strijd tegen het water

Wat een bijzondere voorstelling! Voor mij persoonlijk extra bijzonder door drie dingen: Tot mijn twaalfde was ik een heus paardenmeisje. Nog altijd ben ik gek op Spanje en de Gitano-muziek die daar vandaan komt. Twee solo’s van Ellen ten Damme raakten mij tot op het bot. En als derde: de strijd tegen het water. In de afgelopen acht jaar heb ik als tekstschrijver meegewerkt aan drie boeken over de strijd tegen het water.

Eén van deze boeken, ‘Het Water de Baas’, beschrijft de geschiedenis van de Nederlandse gemalen en de veelbewogen strijd met het water die ons land toonaangevend in waterbeheer heeft gemaakt. Het deel dat de strijd tegen stormvloeden en springtij beschrijft, leest als een spannend boek. En dat is precies de periode waarin De Stormruiter zich afspeelt.

Een dijk van een dijk

Het theaterstuk gaat over dijkgraaf Hauke Haien. Hij heeft maar één doel in zijn leven: een dijk bouwen die de mensen eeuwenlang zal beschermen tegen de zee. Hij vertrouwt op zijn kennis en op zijn eigen inzichten, maar het bijgeloof van zijn dorpsgenoten en de kracht van de natuur zorgen ervoor dat het bereiken van zijn doel een zware strijd wordt. Tot het eind van zijn leven blijft hij strijden voor ‘een dijk van een dijk’.

De eerste Hollandse polder

Het verhaal vertelt de strijd tegen het water in Het Bildt, in de zestiende eeuw ingepolderd en op de zee veroverd land. Honderden jaren geleden lag een groot deel van de provincie Fryslân onder de Middelzee. Zelfs Leeuwarden lag ooit aan zee…

In het begin van de zestiende eeuw begon de bouw van een 14 km lange dijk; de Oudebildtdijk. Hierdoor ontstond Het Bildt, de allereerste Hollandse polder. De inpoldering van bijvoorbeeld De Beemster volgde pas 100 jaar later, in 1612.

Droge voeten

Ik genoot van de voorstelling. Een groot deel van mijn werk van de afgelopen jaren kwam tot leven… In de jaren van De Stormruiter moesten de dijken overstromingen en in het bijzonder de springvloed tegengaan. De laatste twee eeuwen zorgen ook honderden gemalen ervoor dat wij droge voeten houden. Ik heb meer dan acht jaar bij ingenieursadviesbureau Tauw gewerkt, ooit de gemalenbouwer van Nederland. Over deze bijzondere periode in de geschiedenis van Tauw heb ik een fotoboek gemaakt: Sterke Staaltjes, 40 jaar gemalenbouw in beeld.

Waterveiligheid

Het werkveld Waterveiligheid is tegenwoordig veel breder. Tauw adviseert niet alleen over innovatieve slimme dijken, maar doet bijvoorbeeld ook veiligheidsanalyses. Onlangs kreeg het adviesbureau opdracht voor de Eerste Verkenning van Kunstwerken in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Voor Hoogheemraadschap Noorderkwartier voert Tauw de komende jaren de verkenning uit voor het verbeteren van zeven waterkerende kunstwerken.

Voor mij is Tauw dan ook nog steeds een soort Stormruiter in de strijd tegen het water!

Edmee Jongkind

Blog gepubliceerd op 4 oktober 2018

 

Wilt u ook bloggen of een blog uit uw naam laten schrijven?

Neem contact op voor tips en mogelijkheden

Terug naar de homepagina

 

Leuke link

Domme vragen bestaan niet. Verkeerde vragen ook niet, aldus Koen Verbraak in  Volkskrant Magazine

Mijn favoriete citaat:

Van wijlen Joop van Tijn, hoofdredacteur van Vrij Nederland en mijn leermeester, heb ik twee dingen geleerd. Je nieuwsgierigheid is je kompas; daardoor stel je nooit slechte vragen. Ten tweede: of je het vak nou drie maanden uitoefent of dertig jaar, uiteindelijk gaat het erom of de ander jou een waardige gesprekspartner vindt. Dat bereik je door je goed voor te bereiden. Door je toon. Door je integriteit. Je oprechtheid. Er bestaan geen verkeerde vragen. In de bedding van een goed gesprek kun je alles vragen.

Bron: Volkskrant Magazine, 29 september 2018

Terug naar de homepagina

Primaire Sidebar

Home

Tekstschrijver Edmee Jongkind

Footer

Edmee Jongkind

Edmee Jongkind | Goeie tekst! | 06 27 555 322 | edmee@goeietekst.com | www.goeietekst.com